Filadelfijska crkva Otkrivenja 2. dio

Izvor:
https://www.gci.org/bible/rev/phil

CRKVA U FILADELFIJI I DAVIDOV KLJUČ
(Otkrivenje 3:7-13)
2. dio

Sotonina sinagoga

Filadelfijski Židovi koji su progonili i zastrašivali kršćane, su nazvani “Sotonina sinagoga” (3:9), kako su identificirani u pismu crkvi u Smirni (2:9). Oni će doživjeti preokret – bit će prisiljeni priznati da crkvu konstituiraju istinski Božji ljudi (3:9).
Pozadina za 9. stih također se može naći u Starom zavjetu, ali sa neočekivanim obratom. Izaija je zamišljao pobjedu Izraela nad svojim neprijateljima (60:14). Na jednom mjestu Izaija govori da će pogani dati čast Izraelu na početku kraljevanja. “Oni će se klanjati pred tobom i moliti sa vama, govoreći: “Uistinu, Bog je s tobom…” (Izaija 45:14).
sinagoga
Izaijin slikovit govor je sličan sa Otkrivenjem 3:9. Ali se desio zapanjujući preokret. Ono što su su se Židovi nadali dobiti od pogana, oni sami trebaju to donijeti kršćanima. Židovi u Filadelfiji moraju igrati ulogu svoga naroda i priznati da Crkvu sačinjavaju istinski Božji ljudi.

Otkrivenje ovdje naglašava ideju da Židovi više nisu Božji narod kao nacionalna i etnička cjelina, jer su odbacili svoga Mesiju (Matej 21:33-43, posebno stih 43). Novi Izrael – Crkva- je zauzela njegovo mjesto, kao što je Bog napravio korak naprijed da ispuni svoje obećanje milosti. Crkva je pravi “Izrael Božji”, iako je u većoj mjeri sastavljena od pogana (Galaćanima 6:16).

Otkrivenje 3:9, međutim, izgleda za vrijeme kada će Židovi konačno priznati (dakle,”klanjati”) njihovog spasitelja i Crkvu, uglavnom od pogana, kao narod Božji. U to vrijeme, “sav Izrael (to jest, Izraelski narod kao cjelina), bit će spašen” (Rimljanima 11:26).

Obećanje za crkvu (3:10-12)

Budući da je crkva u Filadelfiji sačuvala vjeru u Isusa, on će je sačuvati od “časa suda koji će doći na sav svijet da
se podvrgnu kušnji oni koji žive na zemlji” (3:10). Ovaj izraz “čas suda” odnosi se u Otkrivenju na nevolje svijeta koje dolaze prije uspostavljanja Božjeg kraljevstva na zemlji. Ovaj period svjetske kušnje je glavna tema Otkrivenja. Knjiga informira čitatelja da “je došao čas njegova suda” (14:7).

op


oč
Smrt svjetskog sustava pod nazivom “Veliki Babilon”, a koji stoji u suprotnosti sa Bogom, opisan je dramatičnim simboličnim jezikom Otkrivenja 15-19. Sudbina ovog Babilona dolazi “u jednom času” (18:10). “U jednom času” svjetsko Babilonsko “veliko bogatstvo” je “dovedeno do propasti” (18:17, 19).

Kada se svjetski anti-Božji sistem uruši, crkva će se suočiti sa strašnim progonom i mučeništvom. To je zato jer se pozvala kao vjeran svjedok, na vlast i autoritet Boga u bezbožnom svijetu. No, budući da su imena vjernih svjedoka zapisana u knjizi života, oni će biti poslani i sačuvani za vječni život.

Dok će crkva patiti u progonstvu, ona neće biti uništena. To je zato što čas suda dolazi “po cijelom svijetu” da prokuša “one koji žive na zemlji” (3:10). Ovo ne uključuje (dodatak prevoditelja: Filadelfijsku) crkvu. U Otkrivenju, izraz “cijeli svijet” ili “oni koji žive na zemlji”, uvijek se koristi za bezbožni svijet ili za neprijatelje crkve (dodatak prevoditelja: ili one koji donose svjetski način razmišljanja u crkvu) (6,10;8:13;11:10;13:8;14,17:8). (Dodatak prevoditelja: autor ovoga članka zaboravlja ostala pisma crkvama iz Otkrivenja, a koja pokazuju da će ostale crkve proći kušnju “časa suda koji dolazi na sav svijet, a kojega je izuzeta, a što j posebno naglašeno u njenom pismu Otkrivenja, baš Filadelfijska crkva).

KRAJ

oml
Dodatak

Ovaj članak napisao je sredinom 90-tih godina Paul Kroll, i u njemu je jako dobro objašnjeno pismo za Filadelfijsku crkvu iz Otkrivenja.
Ono što je bila uobičajena zabluda kroz vremena kršćanstva, je da zaštita koju će imati Filadelfijska crkva u tim posljednjim danima i velikoj kušnji za svijet, da se dakle ta ista zaštita odnosi i za sve druge crkve Otkrivenja. Otkrivenje jasno ukazuje na tu zabludu, i čitajući ostala pisma crkvama to možemo vidjeti. Posebnost Filadelfijske crkve, između ostalog, je baš u tome što će ona biti zaštićena od tih događaja kojima se sudi svijetu, jer se ona sama već prije pokazala prokušanom, kroz progonstvo i patnju koju su joj nanijeli “oni koji tvrde da su Židovi, ali oni to nisu” . Budući da je već prošle kroz kušnju i opstala, nema potrebe da ona i drugi put, sa sudom za sav svijet, prolazi tu istu kušnju, odnosno kušnju po pitanju najvećeg autoriteta.
Članovi sotonske sinagoge, odnosno predstavnici onih koji su sebe smatrali najvećim svjetskim autoritetom, upravo su Filadelfijsku crkvu vidjeli kao najveću opasnost za njihov autoritet, i sa njom su se posebno konfrontirali baš po pitanju istine i autoriteta. Ona je, unatoč tome što je bila mlada i još slaba, odhrvala se ovom njihovom napadu, i ostala u istini.
Upravo to je razlog zašto je Filadelfijskoj crkvi sada dan “Davidov ključ”. Ključ autoriteta, da dijeli dozvolu drugima, ili po svojoj volji ne dijeli, za mogućnost prisustva svetinji.

Ovaj tekst, kao uvod i objašnjenje funkcije Filadelfijske crkve, izabrala sam zbog spoznaja koje su napisane u njemu, a koje su bile baština dosadašnjih crkava, ali sam izostavila daljnje zablude iz nastavka ovoga teksta, koje su, na nesreću, također bile i još uvijek jesu, baština sadašnjih crkava, omogućujući im da se preopuste u tom ambijentu laži kao znanja.

Kao što možemo vidjeti, Filadelfijska crkva ima svoje određenje, identitet, zadaću, nagradu i ulogu u ovim posljednjim događajima na svjetskoj pozornici, a koji se moraju desiti prije Isusovog dolaska.
Da bi Filadelfijska crkva bila sada jaka i spremna za tu svoju ulogu, ona se treba međusobno prepoznati, grupirati, zbiti redove, i tako ojačati u svojoj samosvjesnosti i sveukupnoj svojoj snazi, da bi sa potpunom svijesti i čvrstim znanjem, obavljala ulogu koja joj je dana – prepoznavala one koji su dostojni da im se dopusti pristup kraljevstvu Božjem, u kakvim god njihovim potrebama.

Marijana Vukorepa Tepšić

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s